Rubrica Yolo-interviu- “Iesi in fata” continua de data aceasta cu un bun prieten, asistentul medical generalist Florin Geambasu. Imi aduc aminte ca l-am cunoscut pe Florin online, ne-a scris pe pagina de facebook Din Suflet pentru Cluj, dupa ce a remarcat clipul de promovare la proiectul “Tensiune si prim-ajutor pentru sanatatea tuturor” care ii s-a parut amuzant. Este o persoana foarte dedicata in tot ce face, mai multe o sa va spuna chiar el in persoana:
Florin, cum te-ai descrie in 60 de sec?
Despre mine as putea sa vorbesc foarte multe ore..
60 de sec…
Sunt ialomitean, trecut prin Bucuresti si de un an rezident in Cluj. De profesie sunt asistent medical licentiat, formator acrediat ANC si mai nou am un proiect de suflet care a iesit la lumina dupa multi ani de munca. Cuvantul care ma caracterizeaza este supererou .
Povesteai ca esti clujean de 1 an de zile…S-o luam treptat, ce te-a facut sa treci de la Ialomita la Bucuresti? Care au fost motivatiile?
As raspunde cu o intrebare. De ce nu Bucuresti sau Constanta? Ialomita este la jumatatea distantei. Practic eram satul de mare si de un oras care este activ maxim 5 luni pe an, am preferat sa traiesc in capitala Romaniei …
Sa fii pe picior mare :))
Sa traiesc pe picior mare :)) Si de ce nu poate vreodata sa si ajung un om mare, nu neaparat fizic…Revenind la intrebare, am ales Bucurestiul pentru a studia medicina, pe partea de asistent .
Ca pomeneai de profesii, in momentul in care ai finalizat liceul si ai avut de ales ca toata lumea sa mergi la facultate, ai avut mai multe optiuni in gand sau doar medicina a reprezentat singura optiune, a fost alegerea ta, ai fost impins de la spate?
Am preferat in loc sa fiu un medic mediocru sa fiu un asistent genial, a fost o decizie a mea, care mi-am asumat-o in momentul in care am aplicat la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala. Cu toate ca am avut sustinerea familei, imi aduc aminte cu drag de momentele in care toata lumea, inclusiv fratele meu si prietenii apropiati faceau misto ca eu sunt asistenta medicala a familiei si ca o sa-mi cumpere rochita, dar mi-am demonstrat mie ca atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, lupti pentru telul tau, reusesti sa faci ce ti-ai propus de foarte multi ani.
Imi aduci aminte de asistentii din serialul “Dr House” … Stii serialul?
Logic !
De care dintre personaje esti cel mai apropiat?
In momentul de fata nu pot sa zic…
13? :))
Aceasta este o intrebare la care nu ma asteptam…As putea sa zic ca acum, dupa 5 ani de cand lucrez in domeniu sau am conexiuni cu domeniul medical, pot sa zic ca am ajuns la performanta de a ma regasi in personajul prinicipal interpretat de Hugh Laurie.Ramanand in aceeasi sfera, din serialul “Grey’s Anatomy” pot sa zic ca eram pustiul cel mai amuzant care din pacate a murit in sezonul 2 sau 3, bff-ul lui Meredith.
Interesanta analogie, revenind la lucrurile serioase, in cel mai recent interviu al meu discutam despre atitudinea personalului medical care este foarte demotivat si plictisit, continuand pe ideea de performanta cum este sistemul medical din Bucuresti, comparativ cu alte zone ale tarii ( inclusiv Cluj) in materie de atitudine a sfaff-ului medical, un domeniu unde orice eroare poate fi fatala?
Da, orice eroare, mai ales in domeniul medical unde lucrezi cu oameni si vietiile lor este decisiva, nu neaparat fatala. Viata unui om sta in manopera si in tot ce faci tu. Referitor la mentalitate si atitudine pot sa zic ca atata timp cat lucrezi cu oamenii, este foarte greu sa-i multumesti pe toti. In Bucuresti, dupa primul an in care m-am lovit de stane de piatra, am decis sa ma implic, sa fiu mai productiv in domeniul medical, lasand pe plan secund celelalte proiecte. De ziua mea imi aduc aminte, coordonatoul echipei de prim-ajutor m-a sunat sa-mi ofere oportunitatea de a lucra cu ei, ajungand la un moment dat in mijlocul unei familii, o echipa foarte faina de prim-ajutor. In urmatorii 4 ani am participat la evenimente tematice, am invatat, am crescut, 5 ani mai tarziu fiecare fiind pe drumul lui. Nu pot sa nu-l amintesc pe bunul meu prieten, Bogdan Damian, asistent medical principal, cu foarte multe cazuri la activ, este un om absolut genial, o persoana draga sufletului meu, cu experienta vasta pe ambulanta si spital, un om care a crezut in mine inca de la inceput si m-a ajutat sa cresc enorm. Oricand am ocazia sa ma vad cu el este un moment plin de nostalgie. Este sentimentul ca-mi regasesc fratele, tatal, este acel prieten care il pot suna si acum si sa-l intreb ce mai face…
Foarte tare…
Povesteam mai demult despre filmul “The Angriest Man in Brooklyn “ cu regretatul Robin Williams si frumoasa Mila Kunis, unde personajul principal este un pacient bolnav ce nu doreste sa fie tratat. Ai avut vreodata pacienti ce venea sa se vindece dar refuzau tratamentul? Ce le recomanzi acelor persoane ce ar vrea sa se duca la doctor dar nu vor sa fie tratati?
Totul depinde de tine, de ceea ce-ti doresti. Dragoste cu sila nu se poate. Daca eu consider ca tu ai o problema medicala, iti acord ajutorul, iar tu nu il doresti, eu o sa incerc de 3 ori. In momentul in care o sa ai nevoie de mine, mai mult ca sigur o sa-ti aduci aminte de mine. Poate intamplator o sa gasesti o bucata de hartie, unde ti-am lasat numarul de telefon sau o carte de vizita mai nou si in momentul in care o sa-mi cer ajutorul pot sa te asigur ca o sa-l ai.
Crezi ca in domeniul medical, pe langa cunostiintele tehnice, este nevoie de abilitati psihologice in relatia pacient-cadrul medical? In ce procent?
In Romania nu se prea practica, dar eu cred in echipa multidisciplinara…
Ca tot vorbeam de House :))
Ca tot vorbeam de House, intr-o echipa ai doctori, rezidenti, asistenti medicali (ce-si doresc meserie aceasta nu din cauza lui mama sau a lui tata sau ca n-au ajuns frizer, manuchiurista, fete care dau bine prin spital ), nutritionist, psiholog medical si nu in ultimul rand un preot sau o persoana ce sa poate oferi consiliere dupa aflarea unor vesti proaste.
Este adevarat mitul acela ca o boala poate sa-ti treaca mai repede, daca ai o atitudine pozitiva, psihicul influenteaza procesul de vindecare a bolii ?
Nu am foarte multe informatii despre acest subiect, dar personal merg pe cliseul acela ca atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, tot universul conspira la realizarea dorintei tale. Chestia aceasta poti s-o incluzi in contextul bolii, in momentul in care esti cazut si stai o saptamana, o luna, un an in depresie fara sa ceri ajutorul, este clar ca o sa stai o viata. In momentul in care tu decizi, luand sfaturi simple in considerare, gen sa iesi afara, acesta este primul pas spre vindecare.
Practic, primul pas in vindecarea unei boli trebuie sa-l faca pacientul?
Pacientul trebuie sa constientizeze ca echipa medicala este acolo pentru el, daca el doreste.
Este ca un proces de invatare prin experienta. Intai experimentezi, apoi partea de reflexie cand te intreaba doctorul ce simiti, generalizarea cand ti se pune un diagnostic si componenta de transfer in care doctorul iti recomanda ce trebuie sa faci mai departe, nu?
Exact! Romanul pana nu da cu fundul de greu, nu observa . Daca toti iti spun sa nu te dai cu rolele, pana nu te julesti, nu te lasi.
Ca tot vorbeai de riscuri, noi am colaborat prima oara in cadrul unui proiect de tinea de prim-ajutor… Sa ne spui in 2-3 cuvinte ce inseamna pentru tine termenul de prim-ajutor, de ce este important ? E teorie pura, e practica?
Primul ajutor reprezenta actiunile ce le poti face cu mainile goale, n-ai nevoie de cunostiinte medicale, ci doar sa fi auzit, vazut, facut si repetat tehnicile specifice. Siguranta salvatorului este cea mai importanta atunci cand acorzi primul ajutor apoi vorbim despre ceea ce poti face pentru semenul tau indiferent cine este .
Pe 25 Septembrie a fost evenimentul Tensiune si prim-ajutor pentru sanatatea tuturor, editia a 2-a, in Parcul Detunata. Tu ai fost pentru prima oara ca si cadru medical, cum ti s-a parut?
Promovarea si evenimentul au fost foarte faine. A fost una din cele mai bune decizii de anul acesta de a ma alatura grupului informal de initiativa Din Suflet pentru Cluj. Acest eveniment mi-a facilitat crearea unei noi gasti deprieteni, oameni tineri printre care vroiam sa ma numar si eu printre voi. Ca si proiect a insemnat un feedback la ceea ce cadrele medicale oferim, in speta eu impreuna cu domnul doctor Ciprian Marchis, am masurat tensiunea celor care s-au prezentat la cort, dar am mers si printre oamenii din parc sa-i incurajam in dezvoltarea unui stil de viata preventiv.
Ca tot aminteai de interactiuni si impresii, care au fost primele tale cuvinte cand ai ajuns la Cluj?
Prima oara in Cluj am fost acum vreo 2 ani de zile, am venit cu gascuta faina de prim-ajutor unde aminteam ca am lucrat la The Color Run, unde am fost responsabili pe partea de prim-ajutor. Imi aduc aminte cand coboram Feleacul am zis: “WOW, asta e mult mai misto ca Bucurestiul ”. Apoi luand contact cu oamenii si un pic pulsul orasului, am fost la Gradina Botanica, am vazut Marea Hamaceala cand treceam prin Parcul Central am zis: “Bun, stiu ca nu avem timp dar eu vreau sa ajung acolo…”. Am fost foarte pe fuga in Cluj si am stat doar 48 de ore, n-am apucat, dar am recuperat in 2016 cand m-am inscris la master in Cluj, mi-am cumparat un hamac si am savurat cateva ore in Parcul Central, inconjurat de tot felul de oameni care ma stiau sau nu.
Ramanem in parc si haide sa rasfoim o alta fila marca Din Suflet pentru Cluj, evenimentul Tabara de o seara, un eveniment care nu tine neaparat de sfera ta de expertiza, dar stiu ca in timpul liber mai faci si activitati pentru copii. Cum ti s-a parut acest concept?
Referitor la Tabara de o seara, o parte din activitatile desfasurate, eu le practic de foarte multi ani si anume animatie socio-educationala, unde m-am regasit ca si copil, viata dinainte, fara telefoane, facebook si nu eram oameni mare asa cum suntem considerati in momentul de fata de societate.
Vorba melodiei Deliei – “Cine m-a facut om mare?”…
Sau Vescan- Tic-tac, e melodia ce reprezinta trecerea de la Bucuresti la Cluj, schimbarea personala in stil propriu…
Poti mentiona cateva versuri reprezentative din melodie care ti-au ramas in minte?
Anii trec, ne schimba,incet incep sa nu mai recunosc omul din oglinda
Stiu ca lucrezi la dezvoltarea unui program de cursuri de prim-ajutor si animatie si ai avut un prim eveniment pe 23 octombrie la Bastionul Croitorilor pe partea de prim-ajutor. Cum ti s-a parut?
A fost momentul cand am decis pe 13 octombrie ca vreau pe data de 16 sa fac si eu un eveniment. Mi-ai recomandat sa ma mai gandesc un pic si impreuna am dat nastere la aceasta idee. Pe 23 octombrie a fost primul meu eveniment denumit “ Seminar gratuit de prim-ajutor pentru intreaga familie”, un titlul care exprima foarte multe. Am ramas suprins ca la doar 6 ore de la lansarea eventului pe facebook aveam deja 10 doritori. Pe 16 octombrie cand a fost Ziua Mondiala a Resuscitarii, am realizat ca pot sa vorbesc mai mult despre ce stiu eu, am facut si mai multa promovare. Lumea a devenit si mai interesata sa participe, multe pagini de facebook au distribuit eventul meu, amploarea a fost exceptionala, eu am ramas socat si mi-am dat seama ca intr-adevar clujenii sunt oameni faini .
Cum s-a desfasurat evenimentul?
Vroiam sa ajung si la acest capitol, timp de 3 ore in Bastionul Croitorilor, toata lumea, dar mai ales parintii cu copii 0-12 ani, in jur de 40-50 de copilasi si foarte multi adulti care au decis sa ramana chiar daca era cam aglomerati ca si spatiu, asteptarile mele in materie de participanti fiind depasite. Cu bune, cu grele am invatat impreuna sa acordam primul ajutor. In momentul de fata lansez un proiect unde participantii din 23 octombrie cat si cei de azi din 27 noiembrie, impreuna de la ora 16:00 la Golfee, o locatie foarte faina, nou deschisa in Cluj vor invata prin joaca in cadrul Seminarului de Prim-ajutor de Sfantul Andrei . Locatia este in magazinul Central, urci cu liftul la etajul 3, o sa fie o multime de indicatoare. In cadrul seminarului vom invata prim-ajutor prin joc si joaca. Exista si o componenta umanitara, o fetita de 6 luni care are o tumora la un ochisor, care va fi ajutata printr-o strangere de fonduri . Pe langa aceasta o sa fie si o sesiune de informare despre Peditel, un numar de urgenta la care parintii pot apela atunci cand au probleme cu copii si totul o sa culmineze cu lansarea site-ului http://supereroimedicali.ro/ care este in plina dezvoltare, o platforma unde o serie de cadre medicale (asistenti medicali, moase, balneo-fizio-kineto-terapeuti,psihologi, nutritionisti) o sa oferim cursuri de prim-ajutor la crese, gradinite, after-school, scoli,licee si facultati si chiar si pentru adulti si companii. Mai multe detalii o sa oferim la eveniment si mai apoi pe site si pe facebook.
O mica curiozitate de a mea, am vazut ca ai reusit sa imbini foarte bine voluntariatul cu primul ajutor si medicina. Ce rol are voluntariatul in domeniul tau? De ce ar trebui sa faca oamenii sa faca voluntariat in domeniul medical?
Pentru ca asta isi doresc ! In momentul in care am ales facultatea nu stiam ce inseamna un spital, nu am fost niciodata internat, efectiv am simtit nevoia sa ajut. In primul an am fost in practica la spital. Voluntariatul te face sa cresti ca si om, te face o persoana mai buna, prin ceea ce stii, daca esti dornic sa dai mai departe, poti sa ajuti mai multe persoane decat credeai initial.
In final, care sunt aspiratiile tale pe termen scurt, mediu, lung, unde te vezi? Ramai in Cluj?
Orice supererou are o mantie care il poarta in diverse locuri, in momentul de fata ma vad coordonand acest proiect multi ani, pe termen mediu in jurul varstei de 30 ani, imi doresc ca toate weekendurile sa le am cu familia si copii, iar pe termen lung imi doresc sa fiu sanatos, implinit si impacat cu tot ceea ce fac !
Ai atins din punctul meu de vedere scopul fiecarei intrebari, daca mai ai si alte asptecte de punctat… daca nu te provoc sa lansezi un mesaj pentru tineri, pentru cei interesati de domeniu medical, voluntari, un mesaj pentru toata lumea de final…
Be a hero, save lives! First aid is for everyone, everywhere. Pe scurt si tu poti ajuta, fi erou !
Multumesc frumos pentru interviu, sper sa ne revedem in numar cat mai mare la “Seminarul gratuit de prim-ajutor de Sfantul Andrei” !
Multumesc si eu !
Interesanta postarea
multumesc 🙂
Wow , ce articol dragut , imi place sa citesc astfel de postari si sa aflu lucruri noi de la oameni noi ,felicitari!
multumesc 🙂
Foarte interesanta postarea !
🙂
[…] pe experienţa after-Neversea, unde m-am alăturat unui şir de nebunii ale tovarăşilor mei, gen Florin avea chef de Costineşti, unde am rămas cască să văd că s-a extins staţiunea aproape până […]
[…] a fost cel mai fain a fost că datorită clipului de prezentare de mai jos, am fost contactat de Florin Geambaşu, cadrulmedical care a dorit să facă parte din proiect şi chiar şi acum se dovedeşte un […]
[…] făcut o serie de reglaje la proiectul “Outside the Box Hub” şi ne-am jucat B-Activity, Florin, unul dintre voluntari, a propus să merem în Flying Circus la ImproShow – April Fools […]
[…] făcut o serie de reglaje la proiectul “Outside the Box Hub” şi ne-am jucat B-Activity, Florin, unul dintre voluntari, a propus să merem în Flying Circus la ImproShow – April Fools […]