DIn Ambitie iN Ambitie

Termin poezia din postul anterior si plec spre urmatoarea destinatie: Centru de agrement Padureni, judetul Covasna. Sunt intampinat primitor de gazde, ma ajuta cu ditamai bagajul , ca no eram plecat de 7 zile de acasa. Incercam sa intuiesc ce se poate intampla in urmatoarele 3 zile. Fac cunostiinta cu Florin a.k.a Foin, colegul de camera care ma avertizeaza ca sunt 3 fete dragute din Iasi ce o sa am sansa sa le cunosc : Diana, Anda si Diana. Diana Asoltanei, care este un pic si Adriana s-a nimerit sa aiba rabdarea ca in ultima seara sa-mi acorde un interviu: 

Cum o vezi pe Diana?20161118_140946.jpg

O fire foarte ambitioasa, care se implica in multe proiecte, poate mai mult decat ar trebui. Imi place sa lucrez in spirit de echipa. Iubesc de asemenea diversitatea!

In ce proiecte te-ai implicat pana acum?

Imi aduc aminte de un proiect care la care am luat parte in liceu, in spital, pe mai multe sectii, de orientare profesionala, in cadrul unui stagiu de 2 saptamani, unde am avut sansa sa vedem daca meseria de medic ni se potriveste sau nu, daca ne putem incadra in sistem, daca suntem facuti pentru aceasta cariera.

Si care a fost impactul asupra ta? Acesta a fost primul tau proiect? Poti puncta cateva aspecte pozitive si negative?

Am descoperit ca miturile despre sistemul de sanatate sunt adevarate, este nevoie de angajati care sa se implice mult mai mult. Pe de alta parte poti sa-i inteleg si pe ei, ca trateaza pacientii  asa si asa, la ce nivel scazut de salarizare au…

Aspecte pozitive? Cam greu, nu?

Esti mereu in contact cu oamenii si afli informatii pe care le poti transmite mai departe.

Spuneai ca esti studenta la?

Inginerie chimica…

Cum se pot imbina voluntariatul cu spitalul si profesia de chimist?

In prima instanta am vrut sa dau la medicina. Am fost admisa la taxa. Am considerat ca nu este cazul sa-mi sacrific familia si parintii si am cautat alta oportunitate care sa se lege cu medicina, sa fie pe aceeasi lungime de unda. Cea mai potrivita varianta a fost chimia.

Crezi ca daca ai da timpul inapoi tot chimia ai alege-o in detrimentul medicinei?

Da!

Sa presupunem ca intr-o viata paralela ai fi intrat si la chimie la buget? Ce ai alege sa de vii, intre un viitor inginer chimist sau un medic?

Comparand anii care ii petreci ca viitor doctor cu cei de chimist as alege ingineria chimica, dar pentru nivelul de implicare si provocare ce se cere, as alege medicina. Este un vis care as vrea sa mi-l implinesc de demult, acela de a fi medic !

Si visul aceste tine mai mult de ambitiile personale sau mai mult ce vrei sa aduci tu in societate?

Ce vrea eu sa aduc in societate…20161118_141717.jpg

Vorbeai despre ambitii, medicina este o ambitie personala sau este legata de o experienta din trecut?

Personala…

Si de unde provine?

Privesti si vezi cat de dezinteresati  sunt angajatii din domeniu… sunt plictisiti… trebuie sa intervina o schimbare in sistem !

 Crezi ca se mai merita, mai ai timp sa faci si voluntariat, mentinandu-ti in acelasi timp la un nivel inalt activitatea la cursuri?

20161118_141308.jpgPentru mine este o experienta foarte frumoasa, foarte, foarte faina. Cunosti oameni si afli cunostiinte noi, impartasesti diferite experiente, esti implicat in proiecte, sunt o groaza de chestii fun, merita sa-ti sacrifici timpul.

Conectat pe ideea aceasta poti descrie un proiect unde se regasesc elementele amintite?

In cadrul Asociatia Studentilor Chimisti Chemis ne-am ocupat de o seara de teatru in care a fost prezenta trupa ‘Idiot” ce fusese la concursul iUmor. A fost un intreg festival cu mici, bere, muzica, concursuri.

Noi ne-am intalnit la aceasta tabara despre fonduri structurale pentru proiecte dedicate tinerilor NEETs, cum ai aflat despre acest program?

Am aflat dintr-un alt proiect postat pe grupul de facebook de la Chemis. Am aplicat 4 fete, ne-am prezentat 3 in prima zi si dupa care am ramas doar eu. Ni s-a recomandat acest proiect ca fiind unul de formare in dezvoltarea de proiecte pentru tineri NEETs , a venit ca o experienta noua, tinand cont ca suntem voluntari si studenti.Stim ca sunt tineri care doresc sa faca facultatea si nu pot si este important sa venim cu idei noi, sa-i ajutam. Dupa ce am ajuns acasa, am deschis laptopul, am aplicat si am zis ce-o fi o fi…

Cum ti s-a parut acest program si ce parerea ai despre tinerii NEETs, mai au o sansa?

Da!

Care sunt impresiile la cald, in ultima seara de tabara? Parti bune si mai putin bune…

Ma asteptam la mai mult.. mult mai mult… au fost informatii mult prea plictisitoare, nu la modul naspa, da asa suntem noi tinerii…avem asteptari prea ridicate…

Si la nivel de grup ?

As repeta experienta de n-ori !

La nivel de tineri NEETs care crezi ca este solutia de revitalizare a acestor 2 milioane de tineri vulnerabili, care nu lucreaza si nici nu studiaza?
20161118_144457.jpgTrebuie sa ne implicam mult mai mult, sa
venim cu idei de proiecte aplicabile, nu doar teoretice intr-un timp cat mai scurt, sa gasim solutii cat mai repede! Sunt multi tineri care devin NEETs!

Din cate am inteles esti in cautarea unei cariere paralele de voluntariat, fiind studenta anul 1 la facultate. Cum preconizezi ca o sa fie viitorul tau in voluntariat? O sa ramai la nivel local sau doresti sa te implici la nivel national in proiecte mai importante?

As vrea sa mai implic in proiecte si la nivel local si national, in principu sa ajut voluntarii care sunt cu mine sa se dezvolte si ei, sa aiba oportunitatea care am avut-o si eu.

Experienta de voluntariat dateaza de la inceputul facultatii?

Da!

Sau ai avut si inainte?

Am avut si inainte, dar foarte putin …

Pentru studentii in general ce sunt in anul 1, mai ales celor de chimie ce le recomanzi?

Sa faca voluntariat!

De ce?

Tinand cont ca esti student in anul 1, ai ocazia sa te integrezi mult mai usor intr-un grup. Este destul de greu la inceput sa ai prieteni, trebuie sa te adaptezi… Este un loc, o facultate, un inceput de drum , o experienta noua, o viata noua !

Cum ti se pare voluntariatul in Iasi fata de alte centre universitare?Crezi ca proiectele locale au ceva aparte?

Nu am avut experiente inca in alte centre universitare…

Tu esti de loc din …

Pascani, acolo nu se face foarte mult voluntariat…

Care a fost prima ta impresie cand ai ajuns in Iasi?

Am avut mai multe proiecte, mult mai multa implicare in comparatie cu ce faceam in Pascani, deoarece acolo eram doar o eleva de liceu…

Care au fost primele tale cuvinte cand te-ai vazut cu carnetul de student in mana ?

Nu vreau sa raman cu restante :)) Nu-mi plac restantele !

Si in momentul in care ai ajuns in Iasi? Cred ca a fost pentru prima oara, nu?

Nu !20161118_164051.jpg

Da oricum era pentru prima oara din perspectiva unei studente, nu?

Da, ma simteam schimbata, singura, credeam ca nu o sa resusesc sa ma adaptez, cu toate ca eu sunt o persoana extrovertita, vorbesc foarte mult, dar mi-era frica !

Si cum ai trecut peste?

Am ajuns la facultate, am inceput sa socializez, am aflat de Chemis, m-am inscris in prima sesiune de recrutari…

Cum te astepti sa fie prima sesiune?

Dificila, parerea mea, e ceva nou, BAC-ul este mizilic pe langa sesiune…

Cum crezi ca o sa te organizezi in timpul sesiunii intre scoala si voluntariat? O sa dai voluntariatul pe sesiune, sau sesiunea pe voluntariat?

O sa le imbin intr-o proportie considerabila, adica sesiunea are partea ei, restul voluntariat. In momentul in care o sa fie sesiune, o sa ma concentrez pe examene, totusi am venit la facultate sa invat.

Pe final, ne poti spune care sunt planurile tale pe sfarsit de an?

Acasa, cu familia. Anul acesta cred ca o sa ne strangem un grup de prieteni, sa iesim undeva sa petrecem, sa ne distram !

In afara orasului?

Nu ne-am decis inca…

Deci o sa lasi totul sa vina de la sine…

Imi plac chestiile de moment,nu planuite , ca sa nu existe frustrari…Sa tot planuim sa iesim si sa nu iasa …Asa daca e din scurt, sunt sanse mai mari sa ne distram !

Daca mai ai un mesaj sa adresezi prietenilor din Iasi, voluntarilor de peste tot…

Faceti voluntariat, este foarte frumos !

Multumesc frumos pentru interviu, abia astept sa ne reintalnim cu drag la taberele MTS sau alte proiecte !

Chiar te rog daca afli de programe asemanatoare sa-mi dai si mie un semn !

Cu drag !

P.S Mi-a transmis ca e fana infocata a solistei din linkul de mai jos

12 comments

  1. In urma cu ceva ani mergeam impreuna cu un grup de oameni la diferite camine de copii in special cu diverse…erau asa bucurosi. Voluntariatul, de orice fel, te ajuta sa fii recunoscator!

  2. Frumos interviu si experientele prin care treci. Prin Iasi am trecut si eu de vreo cateva ori , dar nu am avut sansa sa cunosc mai multe locatii sa ma pot bucura, ca stiu ca e un oras frumos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s