Pur si simplu Antonia…

O voce desprinsa din basme, de o muzicalitate si blandete aparte, toate aceste cuvinte sunt micute in descrierea  tinerei studente in anul 1 la Facultatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, pe nume Antonia Constantinescu, o rebela parca din timpuri de mult apuse. Dar mai multe o sa va spuna ea, sa nu risc sa-i stirbesc din personalitatea ei frumoasa:

Pe scurt, cum te-ai descrie?

Ma consider o persoana simpla, care cauta mereu sa descopere lumea, dar incearca in acelasi timp sa nu se piarda. Imi place sa cunosc oameni si sa vad locuri noi, iubesc sa calatoresc cat pot de mult, dar nu-mi uit niciodata originile si lucrurile ce ma costruiesc ca persoana.

20160823_204431.jpg

Apropo de origini vine intrebarea clasica, care probabil multi  ti-au adresat-o deja, de ce Cluj?

Pai… initial vroiam sa ma duc in Bucuresti. Un an de zile am fost fixata pe ideea ca dau la Bucuresti, dar in vacanta dinante de BAC cand toata lumea studia, mie mi-a venit stralucita idee, defapt mama mai mult mi-a sugerat sa dau admiterea si la Cluj sa vad cum este. In timp ce colegii constiinciosi stateau sa invete, eu lucram la mapa pentru admitere. Intr-un final m-am hotarat sa raman aici pentru ca mi-a placut foarte mult orasul, oamenii. Facultatea este cea mai buna din tara pe specializarea mea !

Cum a fost impactul cu orasul Cluj-Napoca, care a fost prima impresie in momentul in care ai ajuns?

Mi-am spus asa: “Doamne ce oras frumos !”. Efectiv este un oras senin, eu asa pot sa-l caracterizez cel mai bine. Oamenii sunt foarte calmi, relaxati, mananca 5 paini la semafor, n-au nici o grija, am apreciat ca sunt foarte optimisti.

Ce are Clujul in plus fata de Bucuresti sau Pitesti, ce ai reusit sa descoperi?

Mai..fata de Bucuresti, Clujul este un oras senin, adica sunt amandoua orase mari, bine Clujul nu este la fel de mare ca Bucurestiul, dar ma repet este un oras senin, cald, in care oamenii sunt foarte prietenosi, ceea ce in Bucuresti este un pic mai greu de gasit, trebuie sa ai nervi multi. Fata de Pitesti… mah, aici nu stiu ce sa zic ca si Pitestiul imi place foarte mult, la Cluj gasesti mai multe oportunitati, Pitestiul este un oras mai mic.

Mentionai subiectul oameni noi…noi ne-am cunoscut la o tabara de la Ministerul Tineretului si Sportului, cum de te-ai gandit sa aplici la programul Scoala de Vara?

Presedintele asociatiei de voluntariat unde activez mi-a sugerat sa ma inscriu, a fost o oferta foarte tentanta cu doua optiuni: o tabara la mare sau la munte. Era sfarsit de vacanta, dupa ce am trecut prin admiteri, BAC si alte minuni. Mi s-a parut o idee foarte faina, bineinteles ca intre munte si mare, s-a intamplat sa aleg marea.

De ce?

Chiar imi place si muntele, dar era vara, august, cum sa nu te duci la mare in august?!

Ne poti impartasi cele mai dragute impresii din tabara de la mare? Ce amintiri ti-au ramas in minte?

Cel mai mult m-au marcat oamenii, fara nici un menajament! Efectiv toti eram deschisi sa ne distram, sa facem ceva, sa fim implicati, ceea ce rar gasesti. Am fost toti un grup, pe principiul acum incepe o melodie frumoasa, haideti sa dansam toti ca nebunii, sa cantam la chitara, a fost extraordinar!20160823_201426.jpg

Daca s-ar mai face inca o tabara anul viitor, ai merge?

Daca mi-ar permite timpul cu mare drag 🙂 

Ai face si un sacrificiu legat de timp, numai sa ajungi la mare?

As incerca, dar nu fac promisiuni.

Te descriai ca fiind o persoana simpla, ce inseamna pentru tine un lucru simplu?

Un lucru simplu este ceva necesar, simplu si bun, facut doar pentru ceea ce trebuie, ce nu necesita ajustari.

Esti studenta la Arte, din punctul tau de vedere arta este simpla sau complicata?

Ooo, arta este foarte multe:) Arta este asa cum ti-o faci tu, atata timp cat nu te indepartezi de ideea de arta.

La nivel de creatie ce-ti place sa faci?

Imi place foarte mult sa fac portrete si imi place la nebunie sa pictez peisaje. Le experimentez si in varianta digitala, pe calculator.

Crezi ca viiorul artei este la nivel digital, sau vor ramane si in varianta clasica ( chiar urmaream trailerul din filmul “Modigliani”) ?

Mi-as dori din tot sufletul sa ramana si in varianta clasica, sa nu se uite niciodata. Sa faci efectiv ceva cu mana, nu se compara cu digitalul !

Din ce planuim noi, urmeaza o expozitie, in 25 Noiembrie la Bastionul Croitorilor, ce asteptari ai de la evenimentul “Pozele vorbesc”?

Pe plan personal, ma astept sa cunosc oameni noi, sa ma integrez usor-usor in acest oras nou si sa invat lucruri, deoarece consider ca din fiecare experienta este cate ceva de invatat si in rest, ma astept sa fie bine.

Unde o vezi pe Antonia in viitor? O artista? Ce planuri ai pe termen scurt si lung ?

Ideea mea generala despre viitor este la modul ca nu sunt una din persoanele ce alearga dupa succes si lux. Vreau sa am un loc de munca stabil, sa pot face ceea ce-mi place, sa fiu undeva aproape de natura, poate intervini si o naveta, am trecut prin asta, e ok. Practic sa ma bucur de lucrurile mici care conteaza .

Spuneai ca doresti sa calatoresti. Clujul este un oras unde te-ai putea stabili?

Nu ma vad stabilindu-ma la oras, ma vad stand undeva aproape de oras, n-ai cum altfel sa lucrezi, este foarte dificil, dar as prefera totusi sa nu locuiesc in oras.

Daca nu la oras, la tara, totul sa fie o mica calatorie in fiecare zi… Si daca tot atingem punctul acesta, poveste-ne  o experienta internationala aparte, inspirationala, care te-a ajutat sa iesi din elementul tau, la urma urmei acesta este scopul calatoriilor, sa te scoata din tiparul cotidian..

Prima oara cand am fost in Malta…In cadrul unui schimb de tineri am intrat in contact cu oamenii de acolo si in prezent tin legatura cu ei. A fost totul atat de perfect, de la vreme la cum arata tara. Orasul era cu totul diferit fata de meleagurile noastre ..

Mai micut, nu?

Da, era foarte mic. Traficul din Malta era problematic, cat e tara de mica, oamenii iau masina, nu conteaza unde se duc, ei iau automobilul si este un trafic ingrozitor. Compenseaza la capitolul strazile si cladiri care sunt superbe, oamenii foarte faini . Acolo am invatat facilitare grafica, in timp ce se desfasurau activitatile de voluntariat, eu stateam cu o foaie si desenam tot ce faceau ei in momentul acela. Atunci pot sa spun ca mi-am iesit din elementul meu si mi-a placut foarte mult.

Si te-ai intoarce?

Categoric ! M-am si intors o data:)

Si probabil mai urmeaza inca o data 🙂

Doamne ajuta !Uite si Lituania am apreciat-o foarte mult, acolo desi ma asteptam ca oamenii sa fie mai reci..

In Vilnius?

Da, a fost foarte frumos, foarte ingrijit totul, foarte ordonat, intr-adevar am intalnit oameni mai reci. A fost o chestie la una dintre activitati, ma rog, era defapt pauza si cu scaunele puse in cerc, 3 fete din Estonia care se cunosteau, fiecare aproape intr-un colt, vorbeau una cu alta..

In triunghi…

Da,da ! Si eu am intrat in sala, m-am oprit pentru ca nu intelegeam ce se intampla. Dupa, mi-au explicat ca ei au nevoie de spatiul lor personal . Erau vreo 3 scaune ca spatiu personal. La noi daca vorbesti cu cineva stai aproape de el…

Probabil suntem mai surzi 🙂

E posibil 🙂

Si la nivel de Romania unde ti s-a parut…

In Maramures…

Chiar am avut un interviu recent cu o prietena din Maramures… Si ai apucat sa vizitezi zona?

Am fost acolo cu prieteni din satul meu, alaturi de tovarasi francezi, cele 2 sate fiind infratite. Am plecat din Arges pana dincolo de Carpati, in Maramures si am stat intr-o zona de tara, unde oamenii erau extraordinari de primitori si calzi, peisajul era absolut superb. Am mancat o mamaliguta cu brinza pe care nu am  sa  o uit niciodata !

Ti-a placut?

Da!

Si pe unde ai popsit? Prin Sighet sau prin Baia Mare?

Hm…

Adica mai catre Ucraina?

Nu mai stiu cum se numea… Borsa?

Da, este o statiune foarte frumoasa …Iarna ati fost?

Nu, vara !

Iarna e si mai superb acolo…

Eu sunt o persoana care prefera vara, soarele si caldura 🙂

Am o prietena, care culmea sa vezi cum se intersecteaza destinele. e din Borsa si acum e plecata in Malta !

Mooorr 🙂 Vai, ce dragut !

Sa-mi spui te rog, ca tot faceam comparatii, se mai merita sa ramai in Romania?

Din punctul meu de vedere, da! Eu sunt cu toata inima pentru Romania. Ai ce alege din ea, sunt atatea lucruri frumoase, incat nu ma regasesc in alta parte, desi nu m-ar deranja sa fiu undeva pe o insula calda…

O insula pustie unde sa nu te deranjeze nimeni…

Da, dar sunt romanca cu toata inima si nu as pleca in alta parte!

Am omis sa tratam subiectul taberei unde ne-am cunoscut si anume voluntariatul. Stiu ca esti o persoana foarte implicata in voluntariat, daca poti mentiona proiecte care ti-au schimbat viata…

Intr-adevar cu fiecare proiect si activitate se schimba ceva. Activez in cadrul asociatiei Imago Mundi, din 2012 sau 2013 sunt acolo si de atunci am invatat sa vorbesc cu oamenii, sa ma deschid un pic, sa intru in contact cu lumea ce ma inconjoara…

Care a fost motivatia?

Sa fac ceva productiv cu timpul meu liber. De exemplu in cadrul cursului din Lituania, desi nu erau oamenii foarte calzi si atmosfera de distractie, am invatat foarte multe lucruri. Ei tot timpul la fiecare chestie faceau cate un desen (facilitatarea grafica), prezentau cum vor sa spuna si ce vor sa spuna. Si acum am momente cand ma gandesc ca sunt aici si trebuie sa fac asta…

Ca tot pomeneai de facilitare grafica, arta, desene care sunt modele tale in viata de pictori ?

Il apreciez foarte mult pe Grigorescu !

De ce?

Pentru ca efectiv facea ce vroia cu pasta aia de culoare. O punea acolo si simtea ca sta si e foarte bine. Fiecare tablou are viata…

Si la nivel international?

Monet! Are o delicate a lui, o finete, lucreaza foarte frumos, vibreaza culoarea …

Am citit ca majoritatea artistilor si creatorilor apeleaza la anumite substante, stimulente, alcool. Crezi ca in ziua de azi, ca artist, ca sa ai succes, fie ca esti pictor sau scriitor mai ai nevoie de asa ceva sau exista alternative?

Cand te apuci sa creezi ceva, pornirea nu vine din stimuli externi, intr-adevar sunt multi artisti care folosesc substante, dar nu vad acest lucru ca ceva care sa te ajute sa creezi !

Unde gasesti majoritatea surselor de inspiratie?

In natura, in exterior, in oameni !

Stiu ca esti o impatimita a dansului si a muzicii, ce preferinte ai?

Imi place foarte mult sa ascult muzica clasica !

Ai un playlist de compozitori?

Chopin, Mozart…bine nu e singurul gen de muzica pe care il ascult, dar de la o vreme e muzica ce ma linisteste

Prima impresie cand te-am vazut…

Asta vreau s-o stiu !

Aveam impresia ca esti o vamaioata 🙂

Mi-ai spus asta! Mai, am fost la mare, la mare ii la mare !

Te consideri o vamaioata?

Nu! M-am simtit bine si mi-au placut oamenii, dar nu as putea sa traiesc asa in fiecare zi…

Flower-power!20160822_170606.jpg

Da! Atunci s-au strans multe, eram dupa BAC, admitere si eram- Gata sunt la mare! De distrat m-am distrat, de dansat am dansat, de cantat la chitara pe malul marii am cantat, a fost foarte fain! Dar incerc sa nu ma pierd niciodata.

Cat de important este sa ai o preocupare, un hobby al tau? De exemplu sa canti la chitara, chiar daca nu sti sa canti aproape deloc gen eu sau sa desenezi, sa canti la vioara? Deobicei stiu ca e nevoie de mult efort, se merita?

O sa-ti vorbesc mai mult despre desen pentru ca acolo ma regasesc. Eu desenez de 8 ani de zile. Daca ma duci intr-un grup de oameni pe care nu-i cunosc, intr-adevar o sa mai scot si eu 2-3 cuvinte datorita experientei capatata in voluntariat. Dar in schimb daca imi dai o foaie si un creion si imi spui sa desenez oamenii noi, parca ma integrez cel mai bine, nu am nici o treaba, e totul foarte bine si atunci incep si oamenii sa interactioneze mai mult cu mine, asta ma tine i14962786_1145462068823282_2871055549830712663_n.jpgn priza.

Si mie mi-ai facut un potret mafiot, suprarealist ! 🙂

Aia a fost o joaca ! 🙂

Chestiunea cu portretele este ceva care te tenteaza sa continui la nivel profesional sau este doar o joaca?

Este partea de hobby, nu se potriveste cu ce stiudez eu acum, dar ma relaxeaza.

Stiu ca i-ai facut un portret chiar fratelui tau…

Da, pentru admitere !

Autoportret ti-ai facut?

Nu! Am incercat odata, eram la nasa mea, stateam in balcon si ma uitam in geamul dinspre camera si se vedea perdeaua in spate, observam o urma din reflexia mea si am incercat sa fac un autoportret. Am renuntat foarte repede ca nu se vedea bine.. .

Cum se face un autoportret? Te uiti in oglinda?

Da, bine poti sa-l faci si dupa poza, dar nu e recomandat sa lucrezi dupa poze, ci dupa persoana care o ai in fata !

Cand am fost in Strasbourg si mi-a facut un artist local un potret mi s-a parut foarte greu… In 10 minute te uiti la fata persoanei respective, un carbune, o chestie si a iesit ‘poza”. Este multa munca in spate, din ce imi povestea un coleg, selectezi cele mai bune trasaturi fizice ale persoanei si incepi sa jonglezi cu ele…

Este specific caricaturilor, pana acum nu mi-au iesit, n-am incercat sa fac foarte multe, dar aceasta este ideea in mare: sa iei esenta fetei, ce are specific persoana respectiva si sa te joci…

Ce urmeaza in perioada imediat-urmatoare pentru tine ?

Pe primul plan este facultatea, sa recuperez ca am fost plecata o saptamana si sa finalizez lucrarile pentru expozitie si saaa…aici vorbim de vise sau lucrurile care chiar o sa reusesc sa le fac?

Daca visezi ai ce sa pui si in aplicare, daca nu visezi…

Asa credeam si eu dar parca nu merge asa 🙂

Putem asterne cateva vise…

O sa profit foarte mult de expozitie ca sa fac lucruri ce imi propusesem de mult sa le fac, gen sa pictez un peisaj in ulei. Pe de alta parte sunt si lucruri pe care as vrea sa le fac si nu imi permite timpul, de exemplu sa fiu la mare si sa pictez. Sa-mi pun sevaletul si ma apuc sa lucrez la valuri…Dar ramane la stadiul de vis pentru moment…

Nu se stie…afis-a3.jpg

Ca tot vorbeam despre expozitie, in final poti sa lansezi o invitatie celor care sunt interesati, cum i-ai incuraja sa vina la expoztia “Pozele Vorbesc ” din 25 noiembrie de la Bastionul Croitorilor?

Daca sunteti dornici sa vedeti ceva diferit, sa cunoasteti anumite laturi ale noastre, haideti la expozitia “Pozele Vorbesc”, deoarece la o adica asta este o expozitie, pui ceva din tine si astepti sa vezi reactia oamenilor. Mentionez, de asemenea ca reprezinta o modalitate de a petrece o zi aparte, daca doriti sa iesiti un pic din sfera voastra cotidiana, veniti la Bastionul Croitorilor. Va promitem o experienta minunata !

Cum isi incheie Antonia anul? Cum iti petreci sarbatorile?

O sa mergem la colindat, la mine in sat se merge tot timpul dintr-un capat in altul, o sa fie foarte dragut si abia astept sa vina Craciunul…

Deci se mai pastreaza traditiile…

Da, in fiecare an alaturi de persoanele care conteaza pentru mine purtam sosete rosii, ca cica e bine sa porti sosete rosii de Anul Nou si iesim in strada sa vedem artificiile, deobicei desculti si e foarte dragut !

Din punctul meu de vedere interviul este destul de cuprinzator si sunt sigur ca va iesi foarte dragut! Eu iti multumesc din suflet !

Multumesc si eu !

Cortina se lasa pana la urmatorul interviu…

 

 

7 comments

  1. Un interviu foarte detaliat, ma bucur sa pot gasi persoane carora le place arta. Mi-as dori si eu foarte mult sa ajung prin Cluj, iar daca voi ajunge te voi anunta poate ne vom intalni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s